Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. Toezichthouder AFM waarschuwt opnieuw voor ‘beleggen’ in cryptomunten. Volgens voorzitter Merel van Vroonhoven kijken mensen verder dan hun spaarrekening, omdat de rente zo laag is.

Digitale munten met torenhoge rendementen lijken aantrekkelijk, maar mensen geen idee van de risico’s, zegt Van Vroonhoven in de Volkskrant. “Financiële producten, zoals cryptovaluta of binaire opties – wat zeer risicovolle producten zijn – worden aan de man gebracht met verleidingstechnieken die we kennen uit de wereld van de games en de online gokindustrie.”

Een verbod op cryptomunten is lastig, erkent Vroonhoven, omdat virtuele valuta zoals de bitcoin officieel geen beleggingsproducten zijn. Maar de AFM wil wel kijken naar afgeleide producten waarmee je kunt speculeren op de koersbeweging van cryptomunten, zogenoemde contracts for difference (CFD’s).

2. De 19-jarige Deliveroo-koerier Sytze Ferwerda klaagt zijn werkgever aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten. Ferwerda wil gewoon in loondienst blijven. Hij vreest als schijnzelfstandige te worden behandeld.

Via een crowdfundingactie van de PvdA haalde hij de 7.000 euro op die nodig is om een rechtszaak aan te spannen. Met het proces hoopt hij meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.

3. De dag is nog nauwelijks begonnen en het is nu al de warmste 24 januari die ooit is gemeten. In De Bilt was het om 06.50 uur 12,2 graden. In 1960, het vorige record, werd het op 24 januari 12,1 graden in De Bilt.

De komende uren warmt het bovendien nog verder op: in De Bilt wordt het vanmiddag 14 graden, een temperatuur die eerder bij april hoort. In het zuidoosten kan het boven de 15 graden komen. Wel blijft het overwegend grijs, met wat regen of motregen.

4. De wet DBA is een gedrocht, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat moet ervoor in de plaats komen? Het kabinet overlegt vandaag voor het eerst met zzp'ers, vakbonden en werkgevers.

In het regeerakkoord deed het kabinet nieuwe voorstellen om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Zo vindt de coalitie dat er een minimumtarief voor zzp’ers moet komen. Zelfstandigen die minder dan 15 tot 18 euro per uur verdienen, moeten gewoon in dienst komen. Hoe dat er precies uit moet zien, is nog onduidelijk.

5. Directies van bedrijven moeten voortaan in gesprek gaan met de ondernemingsraad over de beloning van topbestuurders. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag besloten.

"Topbeloningen moeten beter en makkelijker bespreekbaar worden'', aldus minister Koolmees van Sociale Zaken. "Na jaren van maatschappelijke onrust en vaak ook verontwaardiging is het goed dat er in bedrijven zelf meer gesproken wordt over beloningen van de topbestuurders." De verplichting geldt vanaf volgend jaar.

6. Een van de kroonjuwelen van D66 is een stapje dichterbij: de gekozen burgemeester. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van de partij de bepaling uit de Grondwet te schrappen dat de regering de burgemeester en de commissaris van de Koning benoemt. Volgende obstakel is de Eerste Kamer, en die lijkt een stuk minder enthousiast.

7. Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond stromen vaker door naar het hbo dan anderen, maar zijn vervolgens minder succesvol. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Van de niet-westerse doorstromers die in 2011 met een voltijdse hbo-opleiding begonnen, had 29 procent na vijf jaar een diploma op dit niveau. Van medestudenten met een Nederlandse achtergrond was dit 52 procent.

8. Ahold Delhaize heeft in de laatste maanden van 2017 goede zaken gedaan, maar vooral in Nederland. De vergelijkbare omzet steeg hier met 6 procent en het marktaandeel nam iets toe, tot 35,3 procent.

In de VS viel de groei tegen. Bij Ahold USA nam de omzet, exclusief brandstofverkopen, op vergelijkbare basis met 0,6 procent toe. Delhaize America deed het wat beter met een groei van 1,5 procent. De gerapporteerde omzet in de Verenigde Staten daalde wel met 7,5 procent tot 9,2 miljard euro. Dat komt vooral door de zwakkere dollar.

9. Het is geen geheim dat Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz geen toekomst ziet in bitcoin. Eerder al riep hij op om cryptomunten te verbieden, omdat het in zijn ogen vooral bedoeld is voor belastingontduiking en witwassen. Nu zegt Stiglitz dat bitcoin een oplossing is voor een probleem dan niet bestaat.

“We hebben een goed medium voor uitwisseling en dat heet de dollar”, aldus Stiglitz tegen Bloomberg. “Daar kunnen we nu al in handelen. Waarom willen mensen bitcoin? Voor geheimzinnigheid.”

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)